+31 (0)85 - 600 1000

Dakkapel Alkmaar

Net als de meeste grote steden in Noord-Holland heeft Alkmaar een historisch centrum, met 339 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten is een bezoekje aan Alkmaar zeker de moeite waard. De Kaasstad is deels gelegen in de regio Kennemerland en deels in de regio West-Friesland en is inmiddels samengesmolten met dorpen en steden als Castricum, Noord- en Zuid-Scharwoude en Heerhugowaard. De gemeente Alkmaar heeft ongeveer 95.000 inwoners en behoort daarmee tot de middelgrote gemeenten.

Dakkapellen in Alkmaar

Uiteraard kunnen ook in Alkmaar dakkapellen worden geplaatst, maar moet wel rekening worden gehouden met de vele monumenten. Voor een monument gelden andere regels dan voor een zogenaamd regulier bouwwerk, de historische waarde is hiervan de oorzaak. Je hebt naast beschermde monumenten en reguliere bouwwerken ook nog bijzondere gebieden, waarvoor weer andere regels gelden. In Alkmaar behoren de oudere woonbuurten en de historische lintbebouwing tot de bijzondere gebieden, dit kan worden opgemaakt uit de welstandsnota van gemeente Alkmaar.

Bijzondere regels en legeskosten in Alkmaar

U moet voor een dakkapel op de voorgevel altijd een vergunning aanvragen, ongeacht het welstandsniveau. In Alkmaar mag een dakkapel op de voorgeel van een regulier bouwwerk tweederde van de breedte van het dakvlak beslaan, met een uiterste van 400 centimeter. In de bijzondere gebieden geldt een beperktere breedte, namelijk de helft van de breedte van het dakvlak, met een uiterste van 300 centimeter. Gelukkig worden de legeskosten niet beïnvloed door het niveau van de welstand, deze bedragen minstens € 116 en worden boven € 2.500 verhoogd met 1,83%.

Stuur mij vrijblijvend dakkapel offertes