+31 (0)85 - 600 1000

Nokverhogende dakkapellen

Het is niet op alle zolderverdiepingen mogelijk normaal te staan, dan is een logische oplossing een nokverhogende dakkapel. De meeste nokverhogende dakkapellen worden geplaatst op woningen, waarbij de hellingshoek van het dak niet hoger is dan 30 graden, de stahoogte niet meer is dan 180 centimeter en de dakconstructie bestaat uit twee of drie gordingen (horizontale balken), die zijn gecombineerd met een zogenaamd spant (verticale lengte balken).

Verlegde nokdakkapel of nokverhoging

Dakkapel met verlegde nokU heeft aangaande nokverhogende dakkapellen twee keuzes, namelijk de verlegde nokdakkapel en nokverhoging. Bij een verlegde nokdakkapel wordt alleen de voor- of achterkant van het dak verhoogd, waardoor de nok als het ware wordt verlegd. Terwijl de nok bij een nokverhoging met meer dan een meter wordt verhoogd, want zowel de voor- als achterkant van het dak wordt verhoogd. U betaalt voor een nokverhoging 20% meer dan voor een verlegde nokdakkapel en 70% meer dan voor een normale platdak dakkapel. Daartegenover staat wel dat een nokverhoging zorgt voor 50% meer ruimtewinst dan een verlegde nokdakkapel.

Nokverhogende dakkapellen beschikken niet over een platdak, daardoor zijn ze vergunningsplichtig. Vroeger was een lichte bouwvergunning noodzakelijk voor platdak en pannendak dakkapellen, waar een reguliere bouwvergunning was vereist voor verlegde nokdakkapellen en nokverhogingen. Tegenwoordig geldt voor alle dakkapellen een omgevingsvergunning. Bij een omgevingsvergunning voor een nokverhogende dakkapel zullen gemeenten kritischer kijken naar constructieberekeningen, want een nokverhoging zorgt voor een veel zwaardere belasting van het dak dan bijvoorbeeld een platdak dakkapel van 2 meter breed, deze constructieberekeningen zorgen voor hogere kosten.

Nokverhogende dakkapel niet voor iedere dakkapel specialist weggelegd

Dakkapel met verhoogde nokGelijk aan platdak en pannendak dakkapellen kunnen nokverhogende dakkapellen ter plaatse worden opgebouwd of als prefab dakkapel worden geplaatst. Het plaatsen van een nokverhogende dakkapel is niet voor iedere dakkapel specialist weggelegd, bedrijven als Hollandia Dakkapellen, Kapdak en Kompas Dakkapellen branden hun vingers niet aan dergelijke bouwwerken en plaatsen alleen platdak en pannendak dakkapellen.

U kunt het uiterlijk van uw nokverhogende dakkapel helemaal zelf invullen, van de breedte tot de kleurstelling. Een hoop mensen laten een nokverhogende dakkapel over de totale breedte van de woning plaatsen, waarbij de schoorsteen niet altijd gespaard blijft. Het is overigens extra verstandig offertes te vergelijken voor verlegde nokdakkapellen en nokverhogingen, want de prijsverschillen zijn vaak aanzienlijk.