+31 (0)85 - 600 1000

Dakkapellen vergunning

Soms is een dakkapel zonder vergunning te plaatsen, maar lang niet altijd. Bij het plaatsen van een dakkapel moet in eerste instantie gekeken worden naar de regels die zijn opgesteld door de landelijke overheid. Als de dakkapel niet voldoet aan deze regels, dan is een dakkapel vergunning noodzakelijk. Vergunningsplichtige dakkapellen moeten niet alleen voldoen aan de landelijke regels, maar ook aan de lokale regels, ofwel de regels die zijn geformuleerd door de gemeente. De gemeentelijke regels kunnen worden teruggevonden in de welstandsnota.

Vergunningsvrij dakkapellen plaatsen

Dakkapellen vergunningAlleen voor dakkapellen op de achtergevel en niet-openbaar gelegen zijgevels geldt dat zij vergunningsvrij zijn te plaatsen. Vanzelfsprekend moeten ook vergunningsvrije dakkapellen voldoen aan regels. Op de eerste plaats moet een vergunningsvrije dakkapel een platdak en ondoorzichtige zijwanden hebben. De dakkapel mag een maximale hoogte hebben van 175 centimeter, moet minimaal 50 centimeter verwijderd blijven van de dakgoot en daknok en de dakkapel mag niet binnen een straal van 50 centimeter van de buren worden geplaatst.

Regels dakkapellen plaatsen

De regels beschrijven dat dakkapellen op de voorgevel en openbaar gelegen zijgevels altijd een dakkapel vergunning vereisen, dat geldt ook voor sleepdakkapellen en nokverhogende varianten. Over het algemeen geldt dat vergunningsplichtige dakkapellen minder breed mogen worden gemaakt, vaak niet breder dan 50% van de betreffende gevel. Daarnaast hebben gemeenten aanvullende regels opgesteld voor het plaatsen van dakkapellen. De belangrijkste regels zijn: de dakkapel moet hetzelfde zijn als al geplaatste dakkapellen, moet in het dakvlak gecentreerd worden en de horizontale lijnen van beneden gelegen gevels moeten worden doorgetrokken naar de dakkapel.