+31 (0)85 - 600 1000

Prefab dakkapel

Kortweg, kunnen dakkapellen op twee manieren worden geplaatst. Kiest u voor een prefab dakkapel of wordt het een traditionele dakkapel (dakopbouw). U vindt op deze pagina informatie over prefab dakkapellen, ondermeer wordt antwoord gegeven op de vraag: hoe wordt een prefab dakkapel geplaatst?

Wat verschilt een prefab dakkapel van een traditionele dakkapel?

Prefab dakkapelHet eindresultaat van een prefab dakkapel en traditionele dakkapel is hetzelfde, alleen is een geprefabriceerde dakkapel iets sneller geplaatst, zeker bij grotere dakkapellen. Aan de andere kant zijn prefab dakkapel prijzen hoger dan traditionele dakkapel prijzen, het prijsverschil is ongeveer 10%. Overigens kunnen polyester dakkapellen alleen prefab worden geplaatst, zij kunnen namelijk niet in delen worden opgebouwd op het dak.

Bij een traditionele dakkapel worden ook onderdelen geprefabriceerd, zoals de zijwanden. Een prefab dakkapel wordt helemaal geprefabriceerd. Op de dag dat de dakkapel wordt geplaatst zult u een aanhanger zien verschijnen, waarop een complete dakkapel is gestationeerd. Het kost een dakkapel specialist ongeveer twee dagen om een prefab dakkapel te maken en slechts enkele uren om deze te plaatsen.

Prefab dakkapel plaatsen

Als de dakkapel specialist de dakkapel komt plaatsen, dan zal hij omstreeks 8 uur ’s ochtends arriveren. Veel tijd om te treuzelen heeft hij niet, want de afmetingen van de dakkapel moeten worden uitgetekend, waarna de noodzakelijke dakpannen worden verwijderd. De dakpannen worden verzameld op een pallet, hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden weggetakeld door de kraan. Na het verwijderen van de dakpannen wordt het dakbeschot op maat weggezaagd, waarna constructieve aanpassingen kunnen plaatsvinden.

De constructieve aanpassingen bestaan uit het plaatsen van slapers, dit zijn balken die verticaal worden geplaatst en ondersteuning bieden aan de zijwanden van de prefab dakkapel. Als er een spant aanwezig is, dan kan deze dezelfde functie vervullen als een slaper. Naast verticale balken worden ook horizontale balken geplaatst, aan de onderkant wordt een vurenhouten onderslagbalk geplaatst en aan de bovenkant een bovenslagbalk van hetzelfde materiaal, beide balken klemmen tussen de slapers.

Normaal gesproken arriveert de kraan omstreeks 11 uur ’s ochtends, de kraan wordt door bijna iedere dakkapel specialist ingehuurd. Als de kraan gereed is, kan worden begonnen met het verwijderen van de dakpannen en het puinafval, dat doorgaans is verzameld in grote puinzakken. Zelf hangt de prefab dakkapel om 11.30 uur ‘s ochtends aan de kraan. Tenzij eerst andere materialen naar boven moeten worden getakeld, zoals balken, platen of gipsblokken. Het plaatsen van een prefab dakkapel neemt niet meer dan een uur in beslag, dus voor 1 uur ’s middags is de dakkapel feitelijk geplaatst.

Wel of niet dakkapel aftimmeren

De dakkapel specialist maakt de prefab dakkapel aan het dak vast door gebruik te maken van beugels of hoekijzers. De achterflap van de dakkapel wordt vastgeschroefd aan het dakbeschot en rondom de dakkapel wordt PU-schuim gespoten. Als een-na-laatste worden de dakpannen op maat gemaakt en teruggelegd en als laatste wordt het lood of loodvervanger aangeklopt. Wanneer u de dakkapel niet laat aftimmeren, zijn de werkzaamheden uiterlijk 3 uur ’s middags afgerond.