+31 (0)85 - 600 1000

Dakopbouw

Net als een prefab dakkapel kan ook een dakopbouw binnen 1 dag worden geplaatst, alleen zijn de kosten van een dakopbouw lager dan van een prefab dakkapel. U heeft bij een dakopbouw gemiddeld 10% minder kosten, dan wanneer de dakkapel prefab wordt geplaatst. Overigens kan het woord dakopbouw op meerdere manieren worden uitgelegd, dakkapel specialisten spreken liever over een traditionele dakkapel.

Wat is een dakopbouw?

DakopbouwEen dakopbouw is niet altijd een dakkapel, het kan namelijk ook een vierkant huisje zijn dat op een platdak wordt geplaatst middels traditionele bouw, ofwel ter plaatste opgebouwd. Daarom is traditionele dakkapel een betere benaming dan dakopbouw. Een traditionele dakkapel is een platdak dakkapel, pannendak dakkapel, verlegde nokdakkapel of nokverhoging die ter plaatste wordt opgebouwd.

Traditionele dakkapel

De eerste stappen zijn bij een traditionele dakkapel hetzelfde als bij een prefab dakkapel. Als eerste wordt de maat van de dakkapel uitgemeten, waarna de dakpannen worden verwijderd, gevolgd door het dakbeschot. Voor het verwijderen van het dakbeschot wordt vaak een reciprozaag gebruikt. Het teveel aan dakpannen en het vrijgekomen puinafval kan tegen een kleine vergoeding worden meegenomen door de dakkapel specialist, de extra kosten bedragen maximaal € 200 per dakkapel.

Tot het puinafval behoren ook vurenhouten balken die niet passen in de nieuwe kapconstructie. Bij een traditionele dakkapel of dakopbouw bestaat de dakconstructie uit balken die in de lengterichting van de dakkapel worden geplaatst. De balkdikte die wordt gebruikt is afhankelijk van zowel de diepte als breedte van de dakkapel. De zijwanden worden soms geprefabriceerd en bestaan uit drie balken die samen een driehoek vormen.

Het kozijn wordt ondersteund door een knieschot, een knieschot is een dwarsbalk die wordt ondersteund door balken die op de vloer worden geplaatst. Je zou kunnen zeggen dat een traditionele dakkapel beter aansluit op de natuurlijke kapconstructie dan een prefab dakkapel.

Dakkapel binnen 1 dag plaatsen

Het is niet altijd mogelijk een traditionele dakkapel of dakopbouw binnen 1 dag te plaatsten, als sommige onderdelen niet worden geprefabriceerd. Bij een traditionele dakkapel worden de zijwanden eerst gemaakt, daartussen wordt het kozijn geplaatst, ondersteund door het knieschot, en er wordt afgesloten met het dak. Als de constructie gereed is, kunnen de boeidelen worden gemonteerd, kan het ontbrekend dakbeschot worden aangeheeld en kan de dakkapel waterdicht worden gemaakt met ondermeer PU-schuim.

Om de dakkapel helemaal waterdicht te maken, wordt op het dak EPDM aangebracht en worden de dakpannen op maat gemaakt en op hun plaats teruggelegd. Hierna kan het lood of loodvervanger worden aangeklopt. Zo nu en dan wordt gekozen voor verholen goten, de kosten van deze optie bedragen bij zowel een traditionele dakkapel als prefab dakkapel € 250. Wel of geen verholen goten, de dakkapel specialist is klaar met zijn werkzaamheden tussen 4 en 5 uur ’s middags, tenzij u heeft gekozen voor dakkapel aftimmeren.