+31 (0)85 - 600 1000

Dakhelling

U vindt op de pagina Dakhelling informatie over de hellingshoek. Kort gezegd, de hellingshoek geeft de schuinte van een dak aan in graden. De hellingshoek ligt altijd tussen 0 en 90 graden. Hoe dichter het aantal graden zich bevindt bij de 0, hoe flauwer het dak en vice versa. In de praktijk ligt de hellingshoek tussen 20 en 70 graden en de meeste Nederlandse woningen hebben een hellingshoek die ligt tussen 30 en 45 graden.

Een diepe dakkapel is duurder

Een dakkapel die moet worden geplaatst op een dak met een lage dakhelling is duurder dan een dakkapel die moet worden geplaatst op een dak met een hoge dakhelling. Voor een dakkapel op een flauw dak is meer materiaal nodig, want dergelijke dakkapellen zijn dieper. Daarnaast is de kans aanwezig dat gebruikt moet worden gemaakt van speciaal transport. Natuurlijk geldt het omgekeerde voor dakkapellen die worden geplaatst op steile daken.

Hellingshoek berekenen

Er bestaan verschillende manieren om de hellingshoek zelf te berekenen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Tangens op uw rekenmachine. Druk de Tangenstoets in op uw rekenmachine en deel daarna de overstaande zijde door de aanliggende zijde. De afbeelding onder deze alinea zorgt mogelijk voor verduidelijking. Heeft u geen idee van de hellingshoek van uw dak, dan is dat geen probleem, want de hellingshoek wordt altijd door de dakkapel specialist opgemeten.
Dakhelling