+31 (0)85 - 600 1000

Dakconstructie

Grofweg worden in Nederland twee soorten dakconstructies toegepast. De meeste oudere woningen beschikken over een zogenaamde gordingenkap, waar nieuwere woningen een sporenkap hebben. Gordingen zijn balken die horizontaal tegen het dakbeschot worden geplaatst. Bij een doorsnee gordingenkap zijn twee tot vijf gordingen aan iedere zijde geplaatst. Sporen zijn balken die verticaal worden geplaatst, het aantal sporen is vele malen hoger dan het aantal gordingen en tussen de sporen kan isolatiemateriaal worden gevonden.

Veel gordingenkappen hebben als extra ondersteuning een spant. Spanten worden in de lengte van de zolder geplaatst, bestaan uit twee balken die in het midden van de zolder tegen elkaar aan drukken en hebben aan weerszijden een spantbeen. Een spant is cruciaal voor de dakconstructie en kan niet zonder slag of stoot worden verwijderd.

Dakconstructie wordt op maat gemaakt voor nieuwe dakkapel

DakconstructieEen dakkapel wordt altijd ondersteund door vier balken, aan de onder- en bovenkant wordt een balk geplaatst, net als aan beide zijkanten. Bij een gordingenkap worden vaak de gordingen gebruikt als onder- en bovenslagbalk, terwijl de zijwanden ondersteuning krijgen van slapers, hetzij verticale balken. Veel sporenkappen hebben een knieschot, dit knieschot wordt door de meeste dakkapel specialisten gebruikt als ondersteuning voor de onderkant van de dakkapel. De bovenkant steunt op een nieuwe bovenslagbalk en de zijkanten op slapers.

Sommige dakconstructies hebben geen houten balken, maar stalen of zelfs betonnen balken. Toch kan dan ook een dakkapel worden geplaatst. Helaas, is het prijskaartje van dergelijke dakkapellen fors hoger. U moet denken aan minimaal € 1.000 extra kosten.