+31 (0)85 - 600 1000

Kozijnen

De meeste dakkapellen hebben kunststof kozijnen, want kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en honderden euro’s goedkoper dan houten kozijnen. Zo nu en dan moet toch worden gekozen voor houten kozijnen, zoals bij Rijksmonumenten. Gelukkig zijn een groot aantal vooroordelen over houten kozijnen weggenomen, schilderen is bijvoorbeeld een zeldzame bezigheid geworden door een sterk verbeterde eindafhandeling.

Kunststof kozijnen

KozijnenKunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en hebben een goed isolatievermogen. U kunt de poetsdoek achterwege laten, aangezien stoffigheid en viezigheid niet worden aangetrokken. Kunststof biedt goede bescherming tegen alcoholen en minerale vetten, hetzij niet-oxiderende zuren en zouten. Tevens werkt kunststof brandvertragend, want kunststof kozijnen zijn zelfdovend en moeilijk ontvlambaar. Kenners schatten de levensduur van kunststof kozijnen op 50 jaar.

  • De veiligheid wordt gewaarborgd bij kunststof kozijnen, met het oog op inbraakvertragende sluitnokken van staal met meerpuntsluiting.
  • Het milieu wordt nauwelijks aangetast door de productie van kunststof kozijnen, aangezien energie en ruwe aardolie minimaal worden gebruikt.
  • Kunststof kozijnen kunnen worden voorzien van houtnerfstructuur en tientallen kleuren, kies een houten kozijn met de voordelen van een kunststof kozijn.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn te splitsen in hardhouten kozijnen en zachthouten kozijnen, deze schifting vindt plaats op basis van duurzaamheid. Het gros van de dakkapellen heeft hardhouten kozijnen, dan kan een levensduur van 25 jaar worden gegarandeerd. Zachthouten kozijnen hebben een kortere levensduur en zijn eigenlijk alleen geschikt voor binnengebruik, de uitzondering op de regel is behandeld naaldhout, zoals grenen en vuren, alleen is dat in Nederland niet toegestaan. Meranti is een veel voorkomende soort bij houten kozijnen.

  • U kunt kiezen voor een klassieke, moderne, retro en renaissance stijl, bovendien zult u een keuze moeten maken tussen opvallende kleuren en transparante lak.
  • Houten kozijnen zijn gewild bij renovatieprojecten, omdat houten kozijnen gemakkelijk op maat kunnen worden gemaakt, ze zorgen voor flexibiliteit.
  • Het isolatievermogen van houten kozijnen wordt veelvuldig onderschat, maar houten kozijnen bieden een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen.

Aluminium kozijnen en stalen kozijnen

U zult zelden aluminium, dan wel stalen kozijnen aantreffen in dakkapellen. Enerzijds bieden aluminium en stalen kozijnen elegantie en degelijkheid en anderzijds moet u 20% meer kosten maken dan bij kunststof kozijnen. Zowel aluminium als stalen kozijnen zijn goed bruikbaar bij grote glasoppervlaktes, maar bieden beiden niet de hoge isolatiewaarden van houten en kunststof kozijnen. Gelijk aan kunststof kozijnen ondervinden aluminium en stalen kozijnen geen hinder van elektrostaticiteit, dus geen stof en vuil.

  • Kleuren worden bij aluminium kozijnen aangebracht doormiddel van oppervlaktebehandeling, maak een keuze tussen vlakke moffeling, moffeling met structuurlak en anodisatie.
  • Stalen kozijnen kunnen worden verkregen als geïsoleerde stalen kozijnen, ongeïsoleerde stalen kozijnen en stalen kozijnen met zogenaamd stoeltjesprofiel.
  • Onderhoud is niet volledig uitgesloten bij aluminium en stalen kozijnen, want na enkele jaren moeten sluitingen worden gesmeerd en schroeven worden aangedraaid.
Kozijnen-Web.nl
De informatie over kozijnen die u vindt op deze pagina is redelijk beknopt. Voor uitgebreide en betrouwbare kozijninformatie kunt u terecht op Kozijnen-Web.nl, een zelfde soort website als Dakkapel-Web.nl, maar dan helemaal gericht op kozijnen in plaats van dakkapellen.