+31 (0)85 - 600 1000

Dakkapel isoleren

U kunt met een goed geïsoleerde dakkapel kosten besparen. Tegenwoordig wordt door iedere dakkapel specialist gestreefd naar een r-waarde, ofwel isolatiewaarde van minimaal 2,5. Dakkapel specialisten kunnen een dakkapel via twee methoden isoleren. Het isolatiemateriaal kan worden geplaatst tussen de vurenhouten balken van de constructie, maar kan evengoed op de vurenhouten balken wordt bevestigd. De eerste methode wordt warme isolatie genoemd, waar de tweede methode wordt aangeduid met koude isolatie.

Warme isolatiemethode

Warme isolatieHouten en kunststof dakkapellen hebben een constructie van vurenhout. Bij de zijwanden wordt altijd warme isolatie toegepast, maar bij het dak kan worden gevarieerd. Als gebruik wordt gemaakt van de warme isolatiemethode, dan wordt glas- of steenwol tussen de balken van de constructie geplaatst. Verder moet een dampdoorlatende folie worden bevestigd aan de binnenkant van de dakkapel, terwijl aan de buitenkant een dampdichte folie noodzakelijk is. De meeste dakkapel specialisten gebruiken isolatiemateriaal met een dikte van 10 centimeter.

Koude isolatiemethode

Koude isolatieMet de koude isolatiemethode kunnen hogere isolatiewaarden worden behaald. In plaats van glas- of steenwol worden PIR- of PUR-platen gebruikt als isolatiemateriaal, deze hebben een minimale dikte van 7 centimeter. Het isolatiemateriaal wordt bij koude isolatie op een dampdichte folie geplaatst die is gelegd op de houten constructie. Bij de warme isolatiemethode is een grotere kans aanwezig op een koudebrug, dat komt door de verschillende folies. Gelukkig is de koude isolatiemethode hiervoor minder gevoelig.

Polyester dakkapel isoleren

Voor een polyester dakkapel moet meer worden betaald dan voor een houten of kunststof dakkapel, maar een polyester dakkapel heeft wel een hogere isolatiewaarde. De zijwanden en het dak van een polyester dakkapel worden gemaakt van schuimdelen, die worden beschermd door een polyesterlaag. Bijna alle polyester dakkapellen hebben een minimale r-waarde van 3. Toch wordt bij een polyester dakkapel ook warmte verloren. Net als bij houten en kunststof dakkapellen zorgt het kozijn en dan om precies te zijn het glas voor het meeste warmteverlies.